maandag 24 december 2012

MENS EN ZINGEVING. Kunst.


Ik vind de mens een religieus wezen. Wij mensen grijpen vaak terug naar de hogere machten. Dit op momenten van vreugde of op momenten waarvan wij vinden dat het niet meezit. Deze verbintenis met God kent ook zijn ups en downs doorheen de geschiedenis. Het meest concrete voorbeeld om dit te bevestigen is de kunst.

In de oudheid maakten de mensen standbeelden voor goden om zo hun waardering te uiten. De mens bouwde speciale tempels om deze beelden en sculpturen in voor te stellen. Deze beelden vereerden ze, ze maakten hun band met ‘God’ of hun ‘Goden’ zichtbaar.
 

In de middeleeuwen was de band met God nog veel sterker. Men was er zich bewust van dat de mens alles te danken had aan God. Veel taferelen werden vastgelegd via de schilderkunst waarop de mens in contact kwam met God.
 

Nu is de publieke band met ‘God’ sterk verwaterd. De mens gelooft nog maar toont dit niet meer aan de wereld. We keren ons een beetje af. Kunstenaars maken ook geen echte concrete werken meer maar zien alles abstracter. De mens uit veel liever zijn eigen gevoel dan hetgeen we voelen met de andere of met God. We laten de sociale dementie en de ervaringsdementie i.v.m. religie wat achterwege.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten