maandag 24 december 2012

MENS EN MEDEMENS. Casus: 'Moeten we nog investeren in rokers?'


In het artikel pleit cardioloog Pedro Brugada tegen het geven van hartoperaties bij rokers. Je bent nooit zeker dat deze persoon zal stoppen met rokken. Hij zal wel even gespaard blijven van gezondheidsproblemen. Datzelfde hart had evengoed een niet-roker zijn leven kunnen redden. Dit alles kan verholpen worden door goede preventieve maatregelen. Aldus Pedro Brugada.

Volgens mij is het ook onbegonnen werk om rokers die hun levensstijl niet willen wijzigen, in functie van hun gezondheidsprobleem, kanditaat de stellen voor hartoperaties. Deze mensen graven al enige tijd hun eigen graf. Waarom zouden wij het dan dichten, als zij toch blijven graven?

Personen die daarentegen wel bereid zijn om hun leven te wijzigen en de preventieregels proberen nastreven kunnen wel in aanmerking komen. Ze stoppen met graven. Maar dan moeten ze dit wel schriftelijk bevestigen. Ook moeten ze bereid zijn om hiervoor opgevolgd te worden. Indien ze contractbreuk plegen moeten ze een boete betalen die de medische kosten dekken.

Volgens mij zal dit, in samenspel met sterkere preventiemaatregelen, het misbruik sterk verlagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten