zondag 30 december 2012

MENS EN MEDEMENS. Zwolle Zegt: Sociale omgang.


 
Uit het straatonderzoek dat men in de Zwolse winkelstraten deed (zie fragment hierboven) met als vraag: ‘Wat vindt u van de sociale omgang met andere mensen?’ is gebleken dat velen dit als negatief ervaren.

We zouden moeten leven in de eeuw van de communicatie. Mensen zijn mondiger geworden en staan open voor hun mening. Ze kunnen met iedereen communiceren waar en wanneer ze maar willen. Toch bevinden we ons niet in een echte communicerende wereld.

We praten met elkaar maar dit vaak via een medium: tv, radio, gsm, computer, telefoon… Hierdoor ervaren men de echtheid van de mensen niet. Op straat durven de mensen elkaar haast niet meer aan te kijken, laat staan dat ze elkaar een goede dag toe wensen of een vriendelijke lach. Neen, wij mensen zitten vast aan ‘de tijd’; ieders grootse vijand. We willen wel maar kunnen niet want… en toch doen we het maar dan liever snel in functie van de tijd.

Dit vind ik spijtig aan ons mens-zijn. We weten wat we willen, hoe we het willen en durven voor onszelf op te komen. Maar een menig van anderen delen, of proberen om naar de anderen te luisteren past niet in ieders patroon.

1 opmerking:

  1. Volgens mij communiceren wij nog steeds evenveel en zelfs meer dan vroeger.
    We hebben vele mogelijkheden om te communiceren; via de computer, gsm, radio, tv,... Maar ondanks dit alles ontmoeten mensen elkaar toch nog steeds. Ze voeren samen hobby's uit, ze gaan samen iets drinken, gaan samen op reis, werken samen,... Volgens mij worden er niet minder effectieve sociale contacten gelegd met elkaar maar zitten de persoonlijke contacten simpelweg verborgen onder het gordijn van al de technologie.
    Mensen hebben mensen nodig en dit zal de tijd nooit kunnen veranderen....

    BeantwoordenVerwijderen