zondag 30 december 2012

MENS EN LIJDEN. Lijden meer dan dat.



Lijden gaat veel verder dan oorlog, overlijden, moord en mishandeling. Lijden is iets universeel van elk moment. Iedereen lijdt continu maar dan op zijn/haar eigen manier.

Oorlog, moord… zijn vormen van extreem lijden. Het doet niet enkel de persoon in kwestie pijn maar ook de omgeving. Hierdoor creëren mensen een negatief zelfbeeld of hebben ze minder vertrouwen in andere mensen. Mensen komen in een negatieve spiraal terecht. Ze denken, willen en doen alles met een negatieve kijk van het leven: pessimisme. Jij kunt het niet alleen oplossen. Hiervoor heb je de hulp nodig van je omgeving.

Overlijden, pesterijen, ziekte… zijn dan weer voorbeelden van persoonlijk lijden. Deze kunnen de mens in kwestie kleineren. Dit soort lijden komt voornamelijk bij jezelf en intieme kringen voor. Ook hier kan de mens pessimistisch van worden en een negatief zelfbeeld krijgen, maar dit raakt enkel de persoon. Zowel jij als je omgeving kan je helpen bij het oplossen van je problemen.

Modderstroom, overstromingen… zijn ook lijden: lijden door de natuur. Dit lijden verstoort meestal de sociale activiteit. Mensen kunnen minder eten, hebben geen gronden om op te oogsten, verdrinken. Het raakt zowel de mens persoonlijk als de omgeving. Je staat er niet alleen voor en je kunt het nog minder alleen oplossen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten