vrijdag 23 november 2012

MENS EN SAMENLEVING. Paul Verhaegen: Idee 3


“Ja, het egoïstische, het competitieve, het agressieve zit in de mens – de banaliteit van het kwaad is een realiteit.
Maar het altruïstische, het willen samenwerken, de solidariteit – de banaliteit van het goede zit evenzeer in ons, en het is de omgeving die beslist welke kenmerken er dominant naar buiten treden.”

Ik ben het eens met Paul Verhaegen. De samenleving beïnvloedt het gedrag van de mens, ons doen en laten kunnen we niet alleen verkrijgen.

Kijk nu naar kinderen die zich bevonden in een jeugdinstelling. Deze kinderen hebben een zware tijd achter de rug. De meeste zijn onhandelbaar, ze maken deel uit van ‘het kwade’. Dit doordat hun ouders het moeilijk hadden. Of omdat de omgeving zich niet richtte naar de kinderen. Deze kinderen werden aan hun lot overgelaten, waardoor de omgeving hun kwade beïnvloedde.
Wanneer deze kinderen geplaatst worden in een gezin, omgeving… waarnaar gekeken wordt en hun ‘goede kant’ geprezen wordt, dan kunnen deze kinderen veranderen. Van die koele persoonlijkheid van voorheen blijft er vaak nog een schim over. Deze kinderen kijken minder egoïstisch naar de wereld. Ze staan open voor de andere kant: de ‘goede’ kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten