vrijdag 23 november 2012

MENS EN SAMENLEVING. Paul Verhaegen: Idee 2


Loser! Is het voornaamste scheldwoord vandaag op de speelkoer van de lagere school.
Sommige van die losers komen in opstand, maar het merendeel wordt sociaal angstig, autistiform, depressief en nagenoeg altijd hyperconsumerend.”

 
Onze maatschappij is gekenmerkt door winnen en verliezen. Al van kleins af aan leren we onze kinderen met ‘het verliezen’ om te gaan. Verliezen is een zware last voor kinderen die ze hun hele leven met zich meedragen.

Sommige kinderen zijn het niet gewoon om ergens in ‘te winnen’, in uit te blinken, ergens goed in te zijn. Deze kinderen zijn de losers van de maatschappij. Ze voelen zichzelf ook zo. Ze voelen zich uitschot, de laagste in rang. Want ze kunnen toch niets bereiken in het leven.

De winnaars aan de andere kant weten hun sterke kanten te benoemen. Ze maken er ook gretig gebruik van. Met hun sterke kanten weten ze de losers dieper te duwen in hun schelp, in de grond.

Dit alles is de schuld van onze hedendaagse maatschappij. We moeten onze kinderen niet alleen leren dat ze kunnen winnen of verliezen. Neen… We moeten ze leren ‘hoe samen te werken’. Hoe ze samen hun doelen kunnen bereiken en niet enkel en alleen het doel wat zij voor ogen hebben. We moeten hun blik verruimen, ze leren open te staan voor de anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten